Bir Gönüllü Hikâyesi
Gönüllülüğün temelinde iyilik yatar. Gönüllülük kimine göre sokakta gördüğü birisine yardım etmek, kimine göre bir yetimin başını okşamaktır. Kimine göre de bir sivil toplum kuruluşunda yer alarak kendi yetenekleri ve imkânları doğrultusunda başkalarının hayatında fark yaratmaya çalışmaktır. Belki de gönüllülükteki gönül Fikret Kızılok’un şarkısında sevgiliye duyulan özlemin anlatıldığı gönüldür. Gönül ve gönüllülükten anladıklarımız farklı olsa da birleştiğimiz ortak noktalar aynı: başkalarını gülümsetip mutlu olmak ve huzur duymak.
Öyle bir doktor düşünün ki bütün hayatını çocukları iyileştirmeye adamış. Onlarla gülen, onlarla üzülen yüce gönüllü bir insan düşünün. Bir gün bu doktorumuz lösemili çocukların odasına koymak için hastane yönetiminden televizyon talebinde bulunur. Yönetim bu taleplerini karşılamaz. O da hastanedeki personelden destek alır. Kendi aralarında para toplarlar, bir televizyon alır ve çocukların odasına koyarlar. İyilik fikirleri giderek büyür. Güç birliği yapacak dostlar bulurlar etraflarında. Daha çok iyilik yaparlar lösemili çocuklara. İlk başlarda bir çocuğun yol masraflarını karşılayamazken güçlenirler, daha büyük projeleri hayata geçirir, insan hayatına ve çocukların hayatına yatırım yaparlar. Bunu başarıdaki önder doktorumuzun adı Üstün Ezer, kurulan vakıf ise LÖSEV’dir.
Küçük adımların nasıl büyük sonuçlar doğurduğunun hikâyesidir aslında bu. Bugün binlerce insanın hayata dönüş noktasıdır. Önemli olan başlamak ve küçük adımlar atmaktır; inanın sonrası fazlası ile geliyor.
LÖSEV’in ardından bir de TEMA’nın kuruluş öyküsüne bakalım. İki toprak sevdalısı, Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit, 1992 yılında TEMA Vakfı’nı birlikte kurdular. Amaçları Anadolu’da yaşanmakta olan erozyon ve çölleşme tehlikesine kamuoyunun dikkatini çekmekti. Hedefleri ise bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamaktı. TEMA’nın “Türkiye Çöl Olmasın” sloganı toplumda büyük yankı uyandırdı. Önlem alınmazsa ülkemizin çöl olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ilk kez bu kadar yüksek sesle dile getirilmişti. TEMA bugün 600.000 gönüllüsü olan muhteşem bir sivil toplum kuruluşu.
Dedim ya, asıl önemli olan küçük adımlarla başlamak. Siz ilk adımı atın yeter.
Murat Şahbaz